Drożdżowe muffiny z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Są pełne rodzynków, nie za słodkie, dlatego polecam posypać je obficie cukrem pudrem. Idealne na śniadanie lub piknik.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 50 gramów
    - mleko: 75 mililitrów
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - drożdże: 30 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - rodzynki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Drożdżowe muffiny z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko tak, by było lekko ciepłe, nie gorące bo zabije drożdże.
    Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać cukrem, dodać odrobinę ciepłego mleka i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawić.
  • 2. W tym czasie przesiać mąkę, wlać resztę mleka, dodać jajko, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli.
    Dodać do składników rozczyn i wyrabiać na gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.
  • 3. Wsypać rodzynki i wgnieść je w ciasto.
    Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • 4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
    Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy.
    Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • 5. Piec babeczki w temp. 170 st C przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować