Drożdżowe bułeczki z bazyliowym pesto

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wyśmienity posiłek zarówno jako danie na śniadanie lub na kolację Sprawdza się również na imprezach jako przystawka/przekąski :):) szybka i łatwa :):)

  • 45 min

Składniki:


  • • 2 opakowania ciasta drożdżowego
    • 2 słoiczki pesta bazyliowego (zużyłam 1,5 gdzieś tak)
    • Świeża bazylia

Drożdżowe bułeczki z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Otworzyć ciasto.
  • 2. Na jednym płacie ciasta rozsmarować pesto, przykryć je drugim płatem ciasta i lekko docisnąć.
  • 3. Ciasto pokroić w pasy. Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3 razy(w taką spiralę), a następnie formować z niego bułeczkę(ślimaczka).
  • 4. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta.
  • 5. Wyjdzie około 12-13 bułeczek.
  • 6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać bułeczki w odstępach od siebie ponieważ jeszcze podrosną.
  • 7. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • 8. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach około 15-20min
  • 9. Do dekoracji bazylia.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy