Roladki z bazyliowym pesto

2.5 (2 ocen)

Kremowe i bardzo zielone pesto. Dzięki dodatkowi mascarpone pesto jest delikatne i świetnie pasuje do mięsa drobiowego. Można nim mięso nadziewać jak i smarować po wierzchu.

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z piersi kurczaka

    Pesto:
    1 garść sałaty roszponki
    1 garść listków bazylii
    1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
    2 czubate łyżki mascarpone
    pieprz, ew. sól
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Roladki z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozkrój na w miarę cienkie płaty (4 płaty). Każdy delikatnie rozbij.
  • 2. Pesto: do blendera włóż wszystkie składniki na pesto i zblenduj na gładki krem, dopraw pieprzem i ew. solą (tylko należy pamiętać że orzeszki są już solone).
  • Roladki z pesto 3. Każdy płat posmaruj pesto i zwiń, można spiąć wykałaczkami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch roladek posmaruj pesto. Formę przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut, potem ściągnij folię i dopiecz z 8 minut.

Porady

Roladki podaję na kaszy jęczmiennej i z sałatką z pomidora. Sałatka z pomidora: 1-2 pomidory ok. 80 g fety 1/2 czerwonej cebuli kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz oliwa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować