Drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj pęk rabarbaru
2.Rabarbar umyj i obierz. Następnie drobno kroimy w kostkę.
obsyp mąką.
3.Do miski wykruszamy drożdże, cukier i ciepłe mleko.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Do miski wkładamy pozostałe składniki na ciasto i dodajemy wyrośnięte drożdże.
zagniatamy ciasto
5.Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia około 20 minut.
6.Gdy ciasto nam wyrośnie przygotuj sobie foremki do babeczek i wypełnij je ciastem, dodaj kilka kostek rabarbaru i posyp kruszonką.
pieczemy w rozgrzanym elektrycznym piekarniku 30 minut w około 180st.
sprawdzamy długa wykałaczką czy ciasto jest wypieczone.
7.Kruszonka:
margarynę, cukier ,żółtko i mąkę delikatnie zagniatamy palcami i kruszymy na ciasto z rabarbarem.
Porady
Bardzo lubię babeczki z owocami, można również dodać budyń lub masę serową.
Komentarze