Drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

bardzo lubię takie drożdżowe babeczki

Składniki:

  • Pęk rabarbaru
    0,5 szklanki cukru

    Zaczyń drożdżowy:
    50dkg drożdży w kostceokoło
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru i mąki

    ciasto :
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    2 jajka
    2 szklanki mąki + czasem jeszcze pół

    Kruszonka:
    około 1/2 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    1 żółtko
    1 szklanki\a mąki

Drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar 1. Przygotuj pęk rabarbaru
  • Rabarbar 2. Rabarbar umyj i obierz. Następnie drobno kroimy w kostkę.
    obsyp mąką.
  • drożdże 3. Do miski wykruszamy drożdże, cukier i ciepłe mleko.
    Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • składniki 4. Do miski wkładamy pozostałe składniki na ciasto i dodajemy wyrośnięte drożdże.
    zagniatamy ciasto
  • ciasto drożdżowe 5. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia około 20 minut.
  • babeczki 6. Gdy ciasto nam wyrośnie przygotuj sobie foremki do babeczek i wypełnij je ciastem, dodaj kilka kostek rabarbaru i posyp kruszonką.
    pieczemy w rozgrzanym elektrycznym piekarniku 30 minut w około 180st.

    sprawdzamy długa wykałaczką czy ciasto jest wypieczone.
  • 7. Kruszonka:
    margarynę, cukier ,żółtko i mąkę delikatnie zagniatamy palcami i kruszymy na ciasto z rabarbarem.

Porady

Bardzo lubię babeczki z owocami, można również dodać budyń lub masę serową.

Komentarze

Podobne przepisy