Dorsz pod beszamelem

  • wyświetlono: 770 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polecamy, polecamy! Wciągająca zapiekanka.

DSC_1166
  • 60min

Składniki

500 g filetu z dorsza
200 g ryżu
250 g żółtej fasolki szparagowej
parmezan
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
gałka muszkatołowa
pieprz biały
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz pod beszamelem

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
    Beszamel:
    Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy (dosłownie kilka minut), ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową ( u nas zawsze mnóstwo gałki ).
    Rybę gotujemy w bulionie krewetkowym, studzimy.
    Fasolkę obgotowujemy w wodzie z cukrem. Odsączamy.
    W naczyniu żaroodpornym kładziemy warstwami, połowę ryżu, rybę, fasolkę, połowę beszamelu, drugą połowę ryżu, zalewamy pozostałym beszamelem. Na wierzch ścieramy parmezan. Całość zapiekamy 30-35 min w temp 180°C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

jajka pod musztardowym beszamelem

Dodane przez: karinzgr

Jajka pod musztardowym beszamelem

Jajka i delikatny kremowy sos to...

Zapiekane warzywa pod beszamelem

Dodane przez: ghatasz

Zapiekane warzywa pod beszamelem

Pyszny obiad z warzyw.

brokuły zapiekane pod beszamelem

Dodane przez: Klaudia0318

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły sa bardzo zdrowe :) A ta...

ziemniaczki pod beszamelem

Dodane przez: adzia

Ziemniaki pod beszamelem

Dla wielbicieli zapiekanek ziemniaczanych

image-20bjb3x

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

Mięsne kuleczki zawinięte w plastry...

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Dodane przez: AnetaJ

Kalafior zapiekany pod beszamelem

To sposób na prostą i pyszną zapiekankę....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE