Dorsz w cieście

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna ryba w najprostszym wydaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże filety z dorsza
    świeżo zmielony czarny pieprz
    świeżo zmielona morska sól
    sok z 1/2 limonki (lub z cytryny)
    2 jajka
    kilka łyżek mąki
    olej do smażenia

Dorsz w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta rozmrozić (jeśli używamy mrożonego) i osuszyć na ręczniku papierowym. Skropić obficie sokiem z limonki, dobrze posolić i przyprawić pieprzem. Odstawić na 10 minut. W misce roztrzepać jajka ze szczyptą soli i odrobiną wody. Filety pociąć na kawałki (jeśli są duże) i obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku. Smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy