Dorsz po krymsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia ukraińska

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 polędwiczki z dorsza
    3 czerwone papryki
    mąka
    olej
    3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
    sól
    słodka papryka w proszku

Dorsz po krymsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz po krymsku 1. Papryki upiekłem w piekarniku, gdy skórka sczerniała włożyłem do foliowego worka i zawiązałem. Gdy strąki papryki ostygły, zdjąłem skórki, oczyściłem z nasion, pokroiłem w wąskie paski.

    Filety rybne obtoczyłem mące, usmażyłem na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie przełożyłem dorsza do żaroodpornego naczynia, posypałem pokrojoną papryką.

    Zrobiłem sos ze śmietany przyprawionej sola i słodką papryką. Polałem ryby. Zapiekałem w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
    Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami.

Porady

Paprykę pieczemy w 200°C do momentu, aż skórka ściemnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy