Domowy rosół

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, rozgrzewający rosół idealny na jesienne dni.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 marchewki
    2 pietruszki
    Mały seler
    Por
    Pieprz
    Jarzynka
    Średnia cebula
    Makaron nitki Lubella

Domowy rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową umyć i dokładnie oczyści. Warzywa obrać, umyć. Do garnka wlać 3,5 - 4 litry wody, doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku włożyć oczyszczoną porcję rosołową, następnie marchew, pietruszkę i seler. Dodajemy około 3 łyżeczek jarzynki. Gotować na bardzo małym ogniu około 2 godzin. W tym czasie należy opalić cebulę (można zrobić to na starej patelni lub piecu kuchennym). Opaloną cebulę dodajemy wraz z kawałkiem pora do rosołu. Doprawiamy pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze 1-1,5 godziny.
    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dla smaku możemy dodać również maggi w płynie oraz liście lubczyku.
    Smacznego ;)

Komentarze

Podobne przepisy