Domowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Proste i pyszne bułki. Bardzo puszyste. Idealne na śniadanie czy kolację. Do takich bułek to wystarczy nawet tylko masło. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    5 dag świeżych drożdży
    300 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    1 łyżka oleju

    Dodatkowo:
    masło lub margaryna do posmarowania blaszki
    mąka pszenna do podsypania

Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagniatamy gładkie i miękkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  • Formowanie bułeczek. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną formujemy okrągłe bułeczki.
  • 3. Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną i odstawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-40 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • 4. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Bułki najlepiej studzić na metalowej kratce.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.

Dobrze wyrobione ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki.

Komentarze

Podobne przepisy