Smaczna domowa wędlina drobiowo - wieprzowa.Szybka w wykonaniu i nie wymagająca wysiłku.
Składniki:
2 duże udka z kurczaka (taki aby po wyjęciu kości było około1/2 kg mięsa)
1/2 piersi z kurczaka (30-40dag)
40 dag szynki wieprzowej
100ml wody
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 łyżeczki kolendry (rozkruszyć)
1/3 łyżeczki vegety
1/2 m osłonki termicznej
Domowa wędlinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek usunąć kości.Wszystkie mięso pokroić w kostkę.Do mięsa dodać wszystkie przyprawy ,wymieszać.Następnie wlać wodę i wsypać żelatynę ponownie wymieszać.Odstawić do lodówki na 12h,przykryć.O słonkę zawiązać sznurkiem z jednej strony ,włożyć mięso ,dobrze docisnąć .Zawiązać drugi koniec.Parzyć na wolnym ogniu 1,5 h. Wyjąć ,wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin aby mięsko dobrze zastygło.
Komentarze