DOMOWA WĘDLINKA

0 (0 ocen)

Smaczna domowa wędlina drobiowo - wieprzowa.Szybka w wykonaniu i nie wymagająca wysiłku.

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka (taki aby po wyjęciu kości było około1/2 kg mięsa)
    1/2 piersi z kurczaka (30-40dag)
    40 dag szynki wieprzowej
    100ml wody
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki soli peklowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki czosnku
    1/2 łyżeczki kolendry (rozkruszyć)
    1/3 łyżeczki vegety
    1/2 m osłonki termicznej

Domowa wędlinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek usunąć kości.Wszystkie mięso pokroić w kostkę.Do mięsa dodać wszystkie przyprawy ,wymieszać.Następnie wlać wodę i wsypać żelatynę ponownie wymieszać.Odstawić do lodówki na 12h,przykryć.O słonkę zawiązać sznurkiem z jednej strony ,włożyć mięso ,dobrze docisnąć .Zawiązać drugi koniec.Parzyć na wolnym ogniu 1,5 h. Wyjąć ,wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin aby mięsko dobrze zastygło.

Komentarze

Podobne przepisy