domowa masa marcepanowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Kupny marcepan jest naprawdę drogi, a lista składników użytych do jego produkcji jest niepotrzebnie długa, a przygotowanie marcepanu w domu jest banalnie proste i nie wymaga dużych kosztów. Domowa masa marcepanowa przyda się Wam na święta .

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g migdałów
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki wody
    2-3 krople olejku migdałowego

Domowa masa marcepanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały lepiej kupić w skorupkach - są tańsze, a potem zalać je wrzątkiem i po kilku minutach można zdjąć skorupki.
    Migdały zmielić na pył w blenderze lub młynku do kawy.
    Dodać cukier puder, wodę i olejek, wymieszać i zagnieść aż masa stanie się plastyczna.
    Zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Komentarze

Podobne przepisy