Masa marcepanowa

  • wyświetlono: 2094 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Masę marcepanową używam do ciast i ciasteczek ale także do robienia ozdób na torty.

IMG_20200810_113957

Składniki

250 g migdałów
250g cukru pudru
30ml likieru amaretto
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania przepisu:

Masa marcepanowa

  • Masa marcepanowa1. Migdały dać do garnuszka i zalać gorącą wodą, odczekać ok. 6 min wylać wodę i obrać migdały ze skórki. Obrane migdały przełożyć na ręcznik papierowy żeby obeschły z wody.
  • Masa marcepanowa2. Migdały zmielić na gładką masę (mączkę), ja używam do tego robota kuchennego wtedy jest szybciej, Gdy migdały już są dobrze zmielone dodaję do nich amaretto i olejek migdałowy.
  • Masa marcepanowa3. Wyciągam masę migdałową i na stolicy zagniatam z cukrem pudrem (przy tej czynności można też użyć robota kuchennego). Smacznego

Porady

Jeśli robię figurki z tego marcepanu to na stolnicy wysypuję jeszcze trochę cukru pudru żeby mi się nie kleił do rąk

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciecoś słodkiegomasa marcepanowaozdoby na tort

Komentarze

Podobne przepisy

róże

Dodane przez: Jaga85

Marcepanowe róże

Różyczki te używam do dekoracji...

Ziemniaczki marcepanowe

Dodane przez: Kinia1984

Ziemniaczki marcepanowe

Gdzieś tam na dnie babcinego zeszytu...

różyczki marcypanowe

Dodane przez: Bożena1960

Róże marcepanowe

Różyczki zrobione z masy marcepanowej...

marcp

Dodane przez: dusiowa

Kartofelki marcepanowe

Na małe prezenty

image-1gebban

Dodane przez: Kasia_S

Babka marcepanowa

smaczna, delikatna z nutą marcepanu...

.

Dodane przez: Anitka0804

Marcepanowe gwiazdki

Są świetną ozdobą każdego ciasta,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE