Domowa chińszczyzna Armine

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś na talerzu domowa chińszczyzna w towarzystwie japońskiego makaronu udon. Jeśli lubicie słodko- pikantne potrawy to polecam wypróbować ten przepis:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje: 300g schabu, 1 średnia cebula czerwona, 1 średnia marchewka, 1 mała cukinia, 1 papryka ( użyłam czerwonej), 6 średnich pieczarek, pół puszki kukurydzy, pół puszki pędów bambusa, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 4 łyżki cukru, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 3 łyżki oleju.

Domowa chińszczyzna armine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, wymieszać z sosem sojowym i papryką słodką. Dodać 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, wymieszać dokładnie i odstawić na 30 minut. W tym czasie umyć, obrać i pokroić wszystkie warzywa.
    Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paski dowolnej długości. Cukinię i paprykę umyć, pieczarki obrać, pokroić w paski ( podobnie jak marchew), cebulę pokroić w cienkie pióra.
    Rozgrzać olej w woku lub dużej patelni, dodać cebulę i marchew i smażyć przez 3 minuty, dodać mięso, paprykę- wymieszać, smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Dodać resztę warzyw łącznie z kukurydzą i bambusem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez około 5-7 minut.
    W jednej miseczce wymieszać ocet balsamiczny z ketchupem, cukrem, czosnkiem granulowanym i jedną łyżeczką pieprzu. W drugiej wymieszać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej z 2 łyżkami wody.
    Dodać pierwszą mieszankę do mięsa, po 3 minutach dodać skrobię, wymieszać dokładnie. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy