Dhal z soczewicy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dhal to pojęcie pochodzące z kuchni indyjskiej, a mianem tym określa się ogólnie produkty grochowate (grochy, fasole, soczewice) oraz potrawy z nich przyrządzane.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula posiekana: 1 sztuka
    - ząbki czosnku roztarte: 3 sztuki
    - masło: 4 łyżki
    - soczewica: 1 szklanka
    - bulion z kurczaka: 3 szklanki
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - curry: 1 łyżeczka
    - kumin nasiona: 2 łyżeczki
    - mango posiekane: 1 szklanka
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Dhal z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażyć przez 15 minut cebulę, czosnek oraz ziarna kuminu na złoto. Dodać bulion, soczewicę, curry i kurkumę. Gotować na małym ogniu przez 20 do 25 minut. Dodać posiekane mango i dusić przez 15 minut do momentu aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn. Doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy