Deserek ciasteczkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

prosty deserek z uzyciem herbatników i kompotu truskawkowego

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g herbatników
    1,5 szkl mleka
    4 łyżeczki żelatyny

    500 ml kompotu truskawkowego
    5 łyżeczek żelatyny
    bita śmietanka

Deserek ciasteczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Herbatniki namoczyć w mleku, po 15 minutach zmiksować blenderem , żelatynę rozpuścić w pół szkl gorącej wody, dodać do masy herbatnikowej i wyłożyć masę na dna foremek silikonowych.
    Odstawić do wystudzenia.
    Galaretkę rozpuścić w podgrzanym na gorąco kompocie ( truskawki odcedzić) , przestudzić, dodać truskawki i włożyć do foremek na masie ciasteczkowej.
    Po zastudzeniu wyjąć deserki z foremek i udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
    Można posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy