Deser wiśniowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Lekki, wiśniowy deser. Bazę stanowi galaretka z maślanką, a na górze pyszny kisiel z wiśni. Na prawdę polecam :D

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500ml maślanki
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    2 łyżki cukru pudru
    500g wydrylowanych wiśni
    50g cukru
    100ml soku z wiśni
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki cynamonu

Deser wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę wymieszać z sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem.
  • 2. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać odrobinę wody, włożyć napęczniałą żelatynę i rozpuścić na bardzo małym ogniu uważając, żeby się nie przypaliła. Lekko przestudzić. Dodać łyżkę lub dwie maślanki i wymieszać. Całość dodać do maślanki, dobrze wymieszać.
  • 3. Masę maślankową przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
  • 4. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami soku z wiśni.
  • 5. Resztę soku zagotować z wiśniami, cynamonem i cukrem.
  • 6. Do gorących wiśni dodać sok z mąką, intensywnie wymieszać, ostudzić.
  • 7. Chłodnym kisielem polać galaretkę maślankową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy