Deser wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślankę wymieszać z sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem.
2.Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać odrobinę wody, włożyć napęczniałą żelatynę i rozpuścić na bardzo małym ogniu uważając, żeby się nie przypaliła. Lekko przestudzić. Dodać łyżkę lub dwie maślanki i wymieszać. Całość dodać do maślanki, dobrze wymieszać.
3.Masę maślankową przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
4.Mąkę wymieszać z 3 łyżkami soku z wiśni.
5.Resztę soku zagotować z wiśniami, cynamonem i cukrem.
6.Do gorących wiśni dodać sok z mąką, intensywnie wymieszać, ostudzić.
Komentarze