Deser czekoladowo-wiśniowy z mascarpone

4.47 (178 ocen)

Deser nieziemsko pyszny ! Doskonały na Walentynkowy wieczór :) Delikatny , słodki mus czekoladowy , przełamany wiśniową frużeliną i czapą z serka mascarpone , całość zwieńczona polewą z mlecznej czekolady. Taki deser będzie pysznym zakończeniem romantycznej Walentynkowej kolacji . Polecam !

Składniki:

  • ( na 2 porcje )

    Mus czekoladowy :

    80g mlecznej lub gorzkiej czekolady

    pół szklanki kremówki

    1 łyżeczka żelatyny



    Frużelina wiśniowa :

    1 szklanka mrożonych wiśni

    2-3 łyżki cukru

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody



    Masa z mascarpone :

    125g serka mascarpone

    pół szklanki kremówki

    1 łyżka cukru pudru



    Dodatkowo :

    50g czekolady mlecznej lub gorzkiej

    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser czekoladowo-wiśniowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus czekoladowy :

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Po czym dolewamy kolejne 2 łyżki tym razem wrzątku . Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny . Śmietankę ubijamy na sztywno i do niej dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę . Energicznie mieszamy mikserem i od razu wylewamy mus do pucharków . Odstawiamy na min. 30 minut do lodówki .
  • 2. Frużelina wiśniowa :

    Mrożone wiśnie przekładamy do garnuszka z podwójnym dnem i wstawiamy na gaz . Gdy wiśnie całkowicie się rozmrożą dodajemy cukier i mieszamy . Na koniec zagęszczamy frużelinę mąką ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia .
  • 3. Masa z mascarpone :

    Serek , śmietankę i cukier umieszczamy w naczyniu i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu uzyskania gęstego i sztywnego kremu .

    Polewa :

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki mleka .
  • 4. Na stężały mus czekoladowy wykładamy schłodzoną frużelinę wiśniową . Masę z serka i śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy ,,czapę" na wiśnie . Całość polewamy roztopioną czekoladą . Dodatkowo można udekorować deser wisienką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować