Pyszny wiśniowo czekoladowy deser. Wersja dla dorosłych zawiera wiśnie z zalewy alkoholowej oraz wiśniówkę.
Składniki:
na 4 porcje:
250 g serca mascarpone
ok 2 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
filiżanka przegotowanej letniej wody
8 okrągłych biszkoptów
4 kieliszków wiśniówki
około szklanki wiśni z zalewy alkoholowej, z wiśniówki)
1 paczka herbatników - pokruszyć
kilka kostek czekolady/ lub czekoladowe serduszka do ozdoby
Wiśniowy deser dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:
Kakao dokładnie wymieszać z letnią wodą i odstawić do wystudzenia. Serek wymieszać łyżką z cukrem pudrem oraz dwiema łyżkami "wody kakaowej" ( można dodać 3 łyżki obserwując konsystencję serka- nie może być za rzadki). Do masy dodać pół szklanki wydrylowanych wiśni. Całość wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem.
2.Pozostałe kakao wymieszać z wiśniówką ( 3 kieliszki). Przygotować 4 miseczki. Na spodzie miseczki ułożyć po 1 okrągłym biszkopcie nasączonym kakao z wiśniówką. Na biszkopt dodać kilka wiśni oraz pokruszone herbatniki ( połowę zostawić do dekoracji). Następnie nałożyć masę. Całość ozdobić resztą pokruszonych herbatników, biszkoptami nasączonymi w dwóch kieliszkach wiśniówki, wiśniami oraz startą czekoladą bądź ozdobami czekoladowymi. Odłożyć do schłodzenia. Smacznego:)
3.Ja wiśniówkę robiłam sama. Po jej odcedzeniu wiśnie przechowuje w słoiczku w lodówce. Jeśli nie posiadamy wiśni można je przygotować :
ok 350 g wiśni bez pestek ( mrożone lub świeże)
3 łyżki cukru
200 ml wódki ( lub 100 ml wódki i 100 ml wiśniówki)
NALEŻY PRZYGOTOWAĆ WCZEŚNIEJ Wiśnie umieścić w słoiczku, zasypać cukrem, odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku ( w przypadku mrożonych - na 2 godziny). Po tym czasie zalać je wódką. Zamknąć słoiczek, odstawić do lodówki na kilka dni ( min na 24 godziny) Przed samym użyciem dokładnie odsączyć wiśnie na sitku i osuszyć. Zalewę alkoholową można wykorzystać do nasączania.
Komentarze