Przygotowałam deser biało czerwony czyli jogurtowo - wiśniowy, aby popołudniową porą siąść z mężem przed telewizorem i wspólnie delektować się deserkiem.
Deserek był bardzo smaczny i pożywny.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Mus wiśniowy;
wiśnie około 400 g, bez pestek,
cukier 3 - 4 łyżki,
żelatyna 3 łyżeczki,
Deser jogurtowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus wiśniowy:
Wiśnie po opłukaniu i odsączeniu wydrylować z pestek. Następnie przełożyć do garnka dodać cukier i gotować na małym ogniu aż owoce puszczą sok i się nieco rozgotują ( można zmiksować, ale ja nie miksowałam).
Zdjąć z ognia i do gorących owoców dodać żelatynę mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Masa jogurtowa:
Jogurt naturalny przełożyć do wyższego naczynia dodać cukier puder i zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Do przygotowanych pucharków włożyć porcję musu wiśniowego, odstawić do lekkiego stężenia po czym nałożyć masę jogurtową, tak aby wyszedł w pucharku wzorek.
Pucharki wkładamy do lodówki aby masa całkowicie stężała.
Nakładamy ponownie mus wiśniowy, ponownie odkładamy do stężenia i nakładamy masę jogurtową.
Po całkowitym stężeniu deserki polewamy delikatnie sokiem z wiśni (leciutko z góry poruszać).
Komentarze