Deser sułtański z orzechami, migdałami i rodzynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Efektowny poczęstunek dla niespodziewanych gości. Robi się go w kilka minut.

Składniki:

  • ● 200 ml śmietanki 30-proc.
    ● 2 czubate łyżeczki cukru pudru
    ● czubata łyżeczka kakao
    ● migdały
    ● orzechy ziemne
    ● rodzynki
    ● suszone morele

Deser sułtański z orzechami, migdałami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Część migdałów, orzechów, rodzynek i moreli odkładamy do dekoracji. Resztę drobno siekamy.
  • 2. Śmietankę ubijamy, dodając cukier puder, aż powstanie gęsty krem. Ok. 1/3 kremu odkładamy do dekoracji. Do reszty wsypujemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Krem kakaowy nakładamy do pucharków na przemian z posiekanymi bakaliami. Dekorujemy kremem śmietankowym i posypujemy całymi bakaliami.

Porady

RADY Marty Charewicz Aby deser się udał, śmietanka musi być bardzo mocno schłodzona (prosto z lodówki). W przeciwnym razie ze śmietany ubijemy masło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy