Zapraszam na lekki, piankowy deser. Dzięki pianie ubitej z białka deser ma lekką piankową konsystencję i świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącego wafelka. Polecam
Deser piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Wafelek kroimy w drobną kosteczkę (odkrajamy dwa cienkie kawałki do dekoracji) i wsypujemy po równo na dno dwóch szklanek. Gdy galaretka zacznie tężeć zaczynamy ubijać pianę z białka. Do ubitej piany dolewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę i cały czas miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy piankę do szklanek na wafelkowy spód i wstawiamy deser do lodówki aby stężał. Przed podaniem dekorujemy odłożonymi częściami wafelka i listkami mięty. Smacznego
Komentarze