Deser budyniowy z jeżynami

0 (0 ocen)

Ciekawy smak budyniu, chociaż nie do końca przypomina jeżyny. Świeże owoce podkreślają jego walory smakowe.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    2/3 szklanki musu z jeżyn
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki mąki pszennej
    jeżyny
    rurki waniliowe

Deser budyniowy z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do garnka odlewając z tego 1/2 szklanki. Wsypać cukier i wlać mus z jeżyn (podsmażone i przetarte przez sito jeżyny) Roztrzepać trzepaczką i zagotować.
  • 2. Do odlanego mleka dodać mąki i dokładnie połączyć. Zdjąć mleko z ognia wlać mleko z mąką i mieszać, aż zgęstnieje. Gotować do momentu wystąpienia bąbelków z powietrzem.
  • 3. Rozlać do pucharków. Przestudzić, posypać świeżymi jeżynami i wcisnąć rurki z kremem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy