Delikatny deser na małe smutki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ta delikatna słodycz z dodatkiem orzechów i czekolady z nutą aromatycznej kawy na pewno poprawi samopoczucie każdemu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - serek mascarpone: 250 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier puder: 6 łyżek
    - orzechy włoskie (garść): 1 sztuka
    - czekolada mleczna lub gorzka (w kostkach): 6 sztuk
    - biszkopty okrągłe większe: 6 sztuk
    - kawa rozpuszczalna: 1 łyżka

Delikatny deser na małe smutki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek mascarpone miksujemy z żółtkiem, dodajemy po łyżce cukru pudru, gdy masa połączy się w jedną gładką całość, masa jest gotowa.
  • 2. Wykładamy po czubatej łyżce masy do kieliszków, na masę dajemy po połowie pokruszonych orzechów włoskich, na to kruszymy po 3 biszkopty na kieliszek, na biszkopty dajemy jeszcze jedną łyżkę masy, na masę dodajemy po 3 pokruszone kostki czekolady.
  • 3. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy odrobiną gorącej wody, tak by się rozpuściła.
  • 4. Resztę masy mascarpone mieszamy mikserem z esencją z kawy rozpuszczalnej.
  • Kawowy deser mascarpone 5. Na warstwę z czekolady wykładamy masę kawową, dzieląc na pół i rozkładając do obu kieliszków. Na wierzch dajemy połówkę z orzecha włoskiego do dekoracji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy