Dla 2-osób
pierś z kurczaka 500 g
masło 60-70 g
lubczyk świeży kilkanaście listków
ząbki czosnku 4 sztuki
sól ziołowa do smaku
jajko 1
bułka tarta
olej do smażenia
De volaille z masłem lubczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy , osuszamy i rozcinamy na dwie połówki. Każdą część delikatnie przecinamy wzdłuż i lekko nacinamy mięso , szczególnie w grubszej jego części.
Mięsa nie rozbijamy.
2.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy dosłownie kilka kropel oleju i przez ok. 1 minutę przesmażamy mięso z jednej strony .Zdejmujemy do przestudzenia.
Robimy masło lubczykowe.
Miękkie masło ucieramy z solą , dodajemy posiekany lubczyk i czosnek.
Schładzamy najlepiej w zamrażarce.
Zimne masło nakładamy na podpieczone mięso i zwijamy w roladkę , dokładnie podwijając końce. Ja posłużyłam się wykałaczkami.
Roladki obtaczamy w rozmącomym jajku i bułce tartej.
Smażymy na dobrze rozgrzamym oleju , kilka minut z każdej strony.
Podajemy z młodymi ziemniakami obłożonymi masłem lubczykowym i koperkiem.
Smacznego.
Komentarze