De volaille z masłem lubczykowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny kotlet , soczysty i aromatyczny.

  • 25 min

Składniki:

  • Dla 2-osób
    pierś z kurczaka 500 g
    masło 60-70 g
    lubczyk świeży kilkanaście listków
    ząbki czosnku 4 sztuki
    sól ziołowa do smaku
    jajko 1
    bułka tarta
    olej do smażenia

De volaille z masłem lubczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-230yyos 1. Pierś myjemy , osuszamy i rozcinamy na dwie połówki. Każdą część delikatnie przecinamy wzdłuż i lekko nacinamy mięso , szczególnie w grubszej jego części.
    Mięsa nie rozbijamy.
  • image-0947g7g 2.
    Na rozgrzaną patelnię wylewamy dosłownie kilka kropel oleju i przez ok. 1 minutę przesmażamy mięso z jednej strony .Zdejmujemy do przestudzenia.
    Robimy masło lubczykowe.
    Miękkie masło ucieramy z solą , dodajemy posiekany lubczyk i czosnek.
    Schładzamy najlepiej w zamrażarce.
    Zimne masło nakładamy na podpieczone mięso i zwijamy w roladkę , dokładnie podwijając końce. Ja posłużyłam się wykałaczkami.
    Roladki obtaczamy w rozmącomym jajku i bułce tartej.
    Smażymy na dobrze rozgrzamym oleju , kilka minut z każdej strony.
    Podajemy z młodymi ziemniakami obłożonymi masłem lubczykowym i koperkiem.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy