De volaille

  • wyświetlono: 556 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Prawdziwy de volaille jest nadziany samym masłem i natką pietruszki. Ja natkę zastąpiłam świeżymi ziołami. Wyszło pysznie.

Ola1984
  • 30min

Składniki

3 pojedyncze piersi z kurczaka (równej wielkości)
100 g masła (82% tłuszczu)
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki (ja użyłam miksu świeżych ziół - oregano, bazylia, tymianek, majeranek, cząber)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki mąki
sklarowane masło do smażenia
sól (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)

Sposób przygotowania przepisu:

De volaille

  • 1. Kotlety rozciąć na połówki, ale nie do końca, pozostawiając około 1 cm. Pierś po rozłożeniu powinna utworzyć kształt serca. Płaty fileta włożyć między folię spożywczą i bardzo delikatnie rozbić, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Płaty powinny mieć grubość około 1 cm. Przygotowane filety dobrze posolić i przyprawić pieprzem. Schować do lodówki na około 1 godzinę. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z posiekanymi ziołami (pietruszką) dodać sok z cytryny i wymieszać. Schować na 20 minut do zamrażalki. Wyciągnąć i uformować zgrabne ruloniki. Schłodzone kotlety faszerować masłem zawijając boki jak przy robieniu gołąbków. Gotowe de volaille panierować w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym sklarowanym maśle, z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mięsow_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiataDrugie daniedróbdla dziecipierś z kurczakaobiadziołamasłoprzyjęciade Volaillekonkurs_dzieciimprezyobiadyz patelnii

Komentarze

Podobne przepisy

Bambusowe spaghetti

Dodane przez: Karotka23

Bambusowe spaghetti

Delikatne spaghetti w stylu afrykańskim.

Soczysta makrela pieczona w jabłkach

Dodane przez: Karotka23

Makrela pieczona w jabłkach

Soczysta makrela w jabłkach. Idealna...

karczek po górlasku

Dodane przez: paolineczka

Karczek po góralsku

Pyszne mięciutkie mięsko z dodatkiem...

Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną

Dodane przez: Słodko Słodka

Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną

Od czasu do czasu je robię na obiad,ale...

Biała kiełbasa z warzywami

Dodane przez: nikolaxxxx

Biała kiełbasa z warzywami

danie niezwykle proste i wymagające...

Wątróbka drobiowa w złocistej panierce.Polecam.

Dodane przez: buciol78

Wątróbka drobiowa w złocistej panierce

Pyszna i ekspresowa wątróbka z...