Czosnkowe rwańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 łyżki masła stopić i odstawić do ostudzenia.Do miski wsypać mąkę,drożdże,sól,cukier i wymieszać.Powoli,cały czas mieszając ,wlewać masło i wodę.Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.Utrzeć z 4-5 łyżkami masła na gładką masę,doprawić solą i pieprzem.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolicę i jeszcze raz je zagnieść.Podzielić na 10 lub 12 placuszków,na każdy z nich kłaść po łyżeczce czosnkowego masła i formować z nich bułeczki.Gotowe bułeczki ciasno układać,jedna obok drugiej,w natłuszczonej formie do pieczenia lub wyłożonej papierem.Piec w nagrzanym piekarniku do 190stC aż bułeczki się zarumienią.U mnie to trwało ok 40 min.Czas uzależniony od piekarnika.
Komentarze