Czereśniowy lodowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od kuzynki męża , smak obłędny :) Polecam !!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 żółtek
    2 budynie śmietankowe ( na 3/4 litra mleka )
    1 budyń śmietankowy (na 0,5 litra mleka)
    1.5 litra mleka
    6 łyżeczek żelatyny
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny "Palma"
    2 galaretki (smak dowolny)
    1 łyżka kakao
    1 paczka biszkoptów
    1 kilogram czereśni

Czereśniowy lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć, wydrylować.
  • 2. Budynie ugotować z cukrem w 1,5 l mleka. Ostudzić.
  • 3. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przygotować je w osobnych garneczkach.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody. Ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać budyń i żelatynę. Dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
  • 5. Biszkopty maczać w galaretce i układać na dno formy. Na to wylać masę kakaową. Na masę ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Wylać masę jasną. Na to ułożyć czereśnie. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzch wylać drugą galaretkę. Schłodzić.

Porady

Owoców można użyć dowolnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy