Czereśniowiec na bogato

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam na upalne popoludnie, idealne do kawy.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5jaj
    1szkl cukru
    1szkl mąki pszennej
    1budyń waniliowy
    1,5łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa straciatella:
    0,5l kremówki 30%
    1/2szkl cukru Pudru
    0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    2łyżki żelatyny( na 1/2szkl wody)

    Dodatkowo:
    Czereśnie namoczone w alkoholu
    2galaretki różowe

Czereśniowiec na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą, wymieszaj ręcznie. Piec 30min w 170C.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z masą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z masą. Gotową masę wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Nasączone w alkoholu połówki czereśni wykładamy na masę i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 700ml ciepłej wody. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy