Czereśniowa kaszka

0 (0 ocen)

  • 20 min

czereśniowa kaszka to expresowy deser z dzieciństwa, doskonały na ciepło jak i na zimno. Smakuje zarówno dzieciaczkom jak i starszym łakomczuchą

  • 20 min

Składniki:


  • 300 ml mleka 3,2%
    1 łyżka cukru trzcinowego
    3 łyżki kaszy manny
    7-8 łyżek czereśni z soku własnego
    sos czekoladowy

Czereśniowa kaszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy kaszę mannę 1. Na mleku z dodatkiem cukru trzcinowego gotujemy kaszę mannę co chwile mieszając by nie przywarła, następnie należy pozostawić ją do ostygnięcia.
  • czereśnie rozdrabniamy 2. Do pojemnika z malaksera przekładamy czereśnie (około 6 czereśni pozostawiamy do dekoracji) i dokładnie je rozdrabniamy,
  • do czereśni dodajemy ugotowaną kaszę mannę 3. Do rozdrobionych czereśni dodajemy przestygniętą kaszę i całość dokładnie mieszamy w malakserze.
  • kaszkę przekładamy do pucharków i dekorujemy 4. Przekładamy kaszkę do pucharków bądź kielichów, układamy po trzy czeresienki i dekorujemy sosem czekoladowym. Smacznego

Porady

Deser świetnie smakuje po wyciągnięciu z lodówki więc warto schłodzić go przed podaniem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy