To pyszna, szybka przekąska. Najlepiej smakuje zajadana na świeżym powietrzu:). Soczyste owoce, zamknięte w chrupiącym cieście oczywiście największym powodzeniem cieszą się w śród najmłodszych.
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 80 gram serka mascarpone,
• 1 duże jajko,
• Około 400 gram czereśni
Składnik dodatkowy:
• 2 łyżki mąki
Składniki robocze:
• Cukier puder do podania,
• Łyżka mleka,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 1/5 łyżeczki cynamonu,
• Olej do smażenia
Czereśniowa słodka przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie myjemy i osuszamy. Z owoców nie usuwamy pestek ani ogonków.
Do garnuszka przekładamy serek, jajko, mleko, proszek do pieczenia oraz mąką. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
2.Na patelni lub w garnuszku rozgrzewamy olej. Przygotowane czereśnie kolejno maczamy w cieście, a następnie wykładamy na rozgrzany tłuszcz.
3.Smażymy je do zrumienienia.
4.Gotowe wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze