Czereśniowa słodka przekąska

4.5 (156 ocen)

To pyszna, szybka przekąska. Najlepiej smakuje zajadana na świeżym powietrzu:). Soczyste owoce, zamknięte w chrupiącym cieście oczywiście największym powodzeniem cieszą się w śród najmłodszych.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 80 gram serka mascarpone,
    • 1 duże jajko,
    • Około 400 gram czereśni
    Składnik dodatkowy:
    • 2 łyżki mąki
    Składniki robocze:
    • Cukier puder do podania,
    • Łyżka mleka,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1/5 łyżeczki cynamonu,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czereśniowa słodka przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta przed miksowaniem 1. Czereśnie myjemy i osuszamy. Z owoców nie usuwamy pestek ani ogonków.
    Do garnuszka przekładamy serek, jajko, mleko, proszek do pieczenia oraz mąką. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
  • maczanie owoców w cieście 2. Na patelni lub w garnuszku rozgrzewamy olej. Przygotowane czereśnie kolejno maczamy w cieście, a następnie wykładamy na rozgrzany tłuszcz.
  • smażenie 3. Smażymy je do zrumienienia.
  • odsączanie z tłuszczu 4. Gotowe wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować