CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE SCONES

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne bułeczki, dzięki którym poranek pachnie i smakuje czekoladą.

  • 60 min

Składniki:

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50g gorzkiej czekolady
    1 (małe) jajko
    70ml mleka
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Czekoladowo-cytrynowe scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania góra i dół). Mleko podgrzać w rondelku razem z gorzką czekoladą (czekolada ma się rozpuścić) i cukrem. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny. W osobnej miseczce roztrzepać jajko, wymieszać z sokiem z cytryny. Cytrynową masę jajeczną połączyć z czekoladowym mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych. Zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę, lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy