Cytrynowe scones

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Scones to bułeczki pochodzące z Wielkiej Brytanii, mogą być na słodko, ale wytrawne też świetnie smakują. Są szybkie i łatwe w wykonaniu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    60 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szczypta soli
    110 g zimnego masła
    1 jabłko
    1,5 cytryny
    2 jajka
    150 g musu jabłkowego

    Polewa
    Cukier puder
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Cytrynowe scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę wymieszaj. Jabłko pokrój w małą kostkę. Cytryny wyszoruj, zetrzyj skórkę.
    3. Masło zetrzyj na tarce, wymieszaj krótko z suchymi składnikami. Masa ma być jak kruszonka.
    4. Jajka roztrzep, dodaj mus jabłkowy, skórkę cytrynową
    5. Do suchej masy dodaj mieszankę z jajek i jabłka i wymieszaj szybko. Zagnieć ciasto, ale rób to w miarę szybko.
    6. Ciasto rozwałkuj na okrąg, powinien być dość gruby. Przenieś na blachę. Pokrój w równe trójkąty. Rozsun je delikatnie od siebie.
    7. Piecz 20 minut w nagrzanym piekarniku. Wystudź.
    8. Na lukier wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Polej bułeczki.

Porady

Bułeczki można modyfikować wg własnych upodobań. Można dodać rodzynki, migdały, orzechy, skórkę z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować