Czekoladowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne miękkie piernikowo czekoladowe serduszka idealne na walentynki

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 25 dag mąki
    - 2 żółtka
    - 1 białko
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 łyżka kakao
    - 50 ml śmietany kremówki
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    - 60 g margaryny
    - 100 g miodu

Czekoladowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z kakao.
    Miód rozpuszczamy z przyprawą do piernika
    – lekko zagotować.
    Zdjąć z ognia dodać margarynę i mieszać
    by margaryna się rozpuściła.
  • 2. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy
    żółtka i cukier.
    Ubitą pianę łączymy z pianą za pomocą łyżki
    – delikatnie, kolejno wmieszać ostudzony miód
    a na końcu śmietanę z sodą.
  • 3. Całość przykryć folią i odłożyć na 24 godziny
    do lodówki.
    Przygotowane ciasto rozwałkowujemy grubo wycinamy ciasteczka – układamy na posmarowaną blaszkę.

    Pieczemy 7-12 minut w temperaturze 180˚C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy