Malinowo- czekoladowe serduszka

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gorzka czekolada doskonale współgra z galaretką i malinami

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - gorzka czekolada: 10 dekagramów
    - maliny: 20 sztuk
    - galaretka malinowa: 2 łyżki
    - wrzątek: 2 szklanki
    - śmietana kremówka 30% - krem: 150 mililitrów
    - cukier: 1 łyżka
    - płatki migadłowe: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowo- czekoladowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody źródlanej, czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek wrzątku. Maliny dokładnie płuczemy. W 10 foremkach do czekoladek w kształcie serca układamy maliny (po 1 w każdym serduszku) i zalewamy je galaretką, pozostawiając trochę miejsca na czekoladę. Na dno pozostałych 10 foremek wlewamy warstwę rozpuszczonej czekolady o grubości około 3 mm. Formę wkładamy do zamrażarki. Po 5 minutach do serduszek, do których wlaliśmy czekoladę, wkładamy maliny i zalewamy je galaretką, wkładamy do zamrażarki. Po kolejnych 10 minutach wyciągamy znowu foremki i do serduszek, w których znajduje się tylko galaretka wlewamy czekoladę. Wkładamy formę do zamrażarki na kolejne 5 minut. W tym samym czasie śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, a migdały prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Serduszka wykładamy na półmisek, który przyozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować