Czekoladowo - krucha tarta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Krucha,mocno czekoladowa tarta,trudno jej się oprzeć.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    pół szklanki cukru pudru
    10 dag masła lub margaryny
    szczypta proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 jajko
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy

    krem:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki kakao

    dodatkowo:
    pól tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

Czekoladowo - krucha tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty,posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą o średnicy 25 cm.Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczoną wystudzić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao i żelatynę,dokładnie ubić.Gotowy krem wyłożyć na przestudzoną tartę.
  • 3. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią tartę,wstawić do lodówki żeby dobrze stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy