Krucha,mocno czekoladowa tarta,trudno jej się oprzeć.
1 godz. 20 min
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 jajko
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Czekoladowo - krucha tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty,posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą o średnicy 25 cm.Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczoną wystudzić.
2.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao i żelatynę,dokładnie ubić.Gotowy krem wyłożyć na przestudzoną tartę.
3.Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią tartę,wstawić do lodówki żeby dobrze stężała.
Komentarze