500 g sera białego zmielonego
400 ml śmietany 30%
2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka w dowolnym kolorze na wierzch (u mnie truskawkowa)
1 paczka biszkoptów
Cytrynowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody
2.Galaretkę na wierzch przygotować według przepisu na opakowaniu.
3.Dobrze schłodzoną śmietanę trzeba ubić mikserem razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietany dodajemy zmielony ser, mieszamy wszystko łyżką. Na koniec dodajemy partiami zimne galaretki cytrynowe.
4.Na dnie tortownicy układamy biszkopty, najlepiej nasączone herbatą.
5.Wylewamy na nie masę serową ale nie od razu po przygotowaniu, tylko jak zacznie lekko tężeć. Wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej pół godziny.
6.Wszystko to zalać galaretką lekko tężniejącą i przechowywać w lodówce przez ok 3 godziny.
Porady
Na wierzch pod galaretke może dodać dowolne owoce np truskawki, brzoskwinie, winogron.
Komentarze