cytrynowy serniczek na zimno

0 (0 ocen)

lekki deserek na upalne dni.

Składniki:

  • 500 g sera białego zmielonego
    400 ml śmietany 30%
    2 śnieżki
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka w dowolnym kolorze na wierzch (u mnie truskawkowa)
    1 paczka biszkoptów

Cytrynowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody
  • 2. Galaretkę na wierzch przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Dobrze schłodzoną śmietanę trzeba ubić mikserem razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietany dodajemy zmielony ser, mieszamy wszystko łyżką. Na koniec dodajemy partiami zimne galaretki cytrynowe.
  • 4. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, najlepiej nasączone herbatą.
  • 5. Wylewamy na nie masę serową ale nie od razu po przygotowaniu, tylko jak zacznie lekko tężeć. Wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • 6. Wszystko to zalać galaretką lekko tężniejącą i przechowywać w lodówce przez ok 3 godziny.

Porady

Na wierzch pod galaretke może dodać dowolne owoce np truskawki, brzoskwinie, winogron.

Komentarze

Podobne przepisy