Cytrynowe ciasteczka z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Domowe kruche ciacha do kawki i dla dzieci

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
    1 kostka masła
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 cytryna
    1/3 szklanki konfitury domowej z czarnej porzeczki

Cytrynowe ciasteczka z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, jajka, skórkę z otartej cytryny oraz sok. Cytrynę wcześniej sparzyłam wrzątkiem. Ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu rozwałkowuję ciasto, jeżeli klei się podsypuję mąką.
  • ciastka na blaszce 2. Wycinam foremką serca. Wierzch ciasteczek, z serc wycinam kółka, użyłam nakrętki od butelek. Wykładam na blaszkę na pergamin. Wstawiam do piekarnika na 12 minut temp 160 stopni.
  • ciastka upieczone 3. Po przestygnięciu smaruję ciastka konfiturą z czarnej porzeczki, i składam sercem z dziurką.

Komentarze

Podobne przepisy