ciasteczka z kokosem i czarną porzeczką

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Delikatne, kruche, słodycz kokosu przełamana jest kwaskowatością konfitury.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    220 gramów mąki pszennej
    1 jajo
    150 gramów miękkiego masła
    100 gramów cukru
    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 – 2 łyżki zimnej wody lub mleka
    masa kokosowa:
    200 gramów wiórków kokosowych
    150 gramów masła
    150 gramów cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
    dodatkowo:
    1 słoiczek (około 300 gramów) konfitury z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Ciasteczka z kokosem i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, wbić jajo, dodać masło i wodę lub mleko, zagnieść kruche ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra – dół).
    Masło roztopić z cukrami, pilnować by się nie zagotowało, wyłączyć gaz, wsypać wiórki i wymieszać łyżką.
    Podpieczone ciasto posmarować konfiturą, na nią wyłożyć masę kokosową, wyrównać powierzchnię i delikatnie ugnieść. Piec około 15 minut w 180 stopniach, do zezłocenia wierzchu.
    Po ostudzeniu pokroić na paseczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować