Ciasteczka z kokosem i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, wbić jajo, dodać masło i wodę lub mleko, zagnieść kruche ciasto.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra – dół).
Masło roztopić z cukrami, pilnować by się nie zagotowało, wyłączyć gaz, wsypać wiórki i wymieszać łyżką.
Podpieczone ciasto posmarować konfiturą, na nią wyłożyć masę kokosową, wyrównać powierzchnię i delikatnie ugnieść. Piec około 15 minut w 180 stopniach, do zezłocenia wierzchu.
Po ostudzeniu pokroić na paseczki.
Komentarze