Cukiniowe łódeczki z mięsno-jaglanymi kuleczkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Cukinia to letnie i idealne warzywo do nadziewania,tak przygotowana cukinia na obiad okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 młode cukinie
    500 g mięsa mielonego
    150 g kaszy kuskus
    mała marchewka
    cebula
    ząbek czosnku
    kawałek zielonej części pora
    1 łyżka startego żółtego sera
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    curry
    olej do smażenia

Cukiniowe łódeczki z mięsno-jaglanymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy wzdłużna połowę i wyjmujemy miąższ.
    Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,gdy będzie napęczniała,dodajemy oliwę,pokrojonego pora,szczyptę curry i sól i pierz do smaku.
    Z kaszy formujemy niewielkie kuleczki przy pomocy zwilżonych dłoni.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę,czosnek siekamy,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Następnie szklimy na odrobinie oleju.
    Posmażone warzywa dodajemy do mięs mielonego,doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.
    Z masy formujemy niewielkie kuleczki i wraz z kuleczkami z kaszy układamy naprzemiennie w wydrążonej cukinii.
    Po wierzchu posypujemy delikatnie startym serem.
    Łódeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy