Cukinia to letnie i idealne warzywo do nadziewania,tak przygotowana cukinia na obiad okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
4 młode cukinie
500 g mięsa mielonego
150 g kaszy kuskus
mała marchewka
cebula
ząbek czosnku
kawałek zielonej części pora
1 łyżka startego żółtego sera
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
curry
olej do smażenia
Cukiniowe łódeczki z mięsno-jaglanymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy wzdłużna połowę i wyjmujemy miąższ.
Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,gdy będzie napęczniała,dodajemy oliwę,pokrojonego pora,szczyptę curry i sól i pierz do smaku.
Z kaszy formujemy niewielkie kuleczki przy pomocy zwilżonych dłoni.
2.Cebulę kroimy w kostkę,czosnek siekamy,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Następnie szklimy na odrobinie oleju.
Posmażone warzywa dodajemy do mięs mielonego,doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.
Z masy formujemy niewielkie kuleczki i wraz z kuleczkami z kaszy układamy naprzemiennie w wydrążonej cukinii.
Po wierzchu posypujemy delikatnie startym serem.
Łódeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20minut.
Komentarze