CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon warzywny się pomału rozpoczyna, w ogródkach pojawiać się zaczynają świeże, młodziutkie warzywa, które tak chętnie się teraz przemyca w menu obiadowe, tym bardziej że te młode smakują najlepiej.Pomysł lekki, szybki do przygotowania.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 pieczarek
    garść fasolki szparagowej
    pół czerwonej cebuli
    pół białej cebuli
    pół szklanki kukurydzy
    kilka różyczek brokuła
    3 cukinie
    olej do przesmażenia

Cukinia faszerowana warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię wydrążamy. Ja swoją wydrążona cukinię przeciełam na połowę wzdłuż, ale możemy także zostawić ją w całości, nafaszerować sam środek i tak zapiekać.
    Na patelni przesmażamy posiekane cebule oraz pokrojone pieczarki. W osolonej wodzie obgotowujemy ok 10 minut rózyczki brokuła i fasolkę szparagową,następnie wykładamy na patelnię. Dodajemy też kukurydzę,oraz posiekany wydrążony środek cukinii. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy. Podduszamy ok 5 minut. Gotowym farszem warzywnym napełniamy połowki lub nie przecinane wydrążone cukinie. Możemy gotowe posypać startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut- lub więcej jeśli lubimy bardziej miękką cukinię.

Komentarze

Podobne przepisy