Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus.

  • 40 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    2 średnie cukinie
    średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    600g łopatki wieprzowej
    pół słoika suszonych pomidorów
    czarne oliwki
    sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
    200g kaszy kuskus
    bulion warzywny lub wieprzowy
    parmezan do posypania

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 1. Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia.
    Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem.
  • Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 2. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm dodajemy do mięsa. Redukujemy płyn.
  • Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 3. Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami.
  • Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 4. Farszem wypełnimy wydrążone cukinie.
  • Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 5. Parmezan ścieramy na małych oczkach i posypujemy nim cukinie.
    Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy