Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

0 (0 ocen)

W tym roku mam dużo cukinii, przyrządzam ją na różne sposoby. Najbardziej lubię taką nafaszerowaną mięsem z indyka i warzywami. Często przyrządzam ją jako danie obiadowe lub na kolację, jest prosta i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 2 młode cukinie
    0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka
    2 duże pomidory
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek pora
    Olej do smażenia
    2 kulki mozzarelli
    Sól, pieprz
    Słodka i ostra papryka

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso z indyka, lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy