Taki deser lubi chyba każdy- maślany, pachnący owocami, a do tego powstający szybko i prosto! Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych sezonowych owoców! Połącznie jabłek i porzeczki jest niezwykle smaczne, więc POLECAM!
Crumble porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynka do zapiekania smarujemy tłuszczem.
2.Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone wykładamy je na dno przygotowanych kokilek.
3.Owoce porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Tak przygotowane łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na jabłka.
4.Do miski przekładamy składniki kruszonki: mąkę, cukier, masło oraz cynamon. W dłoniach rozkruszmy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na przygotowane wcześniej owoce.
Piekarnik rozgrzewamy. Do rozgrzanego wkładamy przygotowane deserki. Pieczemy je około 35 minut, tak by owoce zmiękły i puściły sok, a kruszonka się delikatnie zarumieniła.
Deser wyciągamy! Podajemy na ciepło lub zimno!
Komentarze