Crumble porzeczkowe

0 (0 ocen)

Taki deser lubi chyba każdy- maślany, pachnący owocami, a do tego powstający szybko i prosto! Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych sezonowych owoców! Połącznie jabłek i porzeczki jest niezwykle smaczne, więc POLECAM!

Składniki:

  • Składniki:
    • 150 gram mąki pszennej,
    • 70 gram cukru,
    • 80 gram masła,
    • 0,5 łyżeczki cynamonu,
    • 300 gram porzeczki czerwonej,
    • ok 3 jabłka,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • cukier puder do podania,
    • tłuszcz do wysmarowania kokilek

Crumble porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane naczynka 1. Naczynka do zapiekania smarujemy tłuszczem.
  • przygotowane jabłka 2. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone wykładamy je na dno przygotowanych kokilek.
  • wyłożone porzeczki 3. Owoce porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Tak przygotowane łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na jabłka.
  • przed pieczeniem 4. Do miski przekładamy składniki kruszonki: mąkę, cukier, masło oraz cynamon. W dłoniach rozkruszmy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na przygotowane wcześniej owoce.
    Piekarnik rozgrzewamy. Do rozgrzanego wkładamy przygotowane deserki. Pieczemy je około 35 minut, tak by owoce zmiękły i puściły sok, a kruszonka się delikatnie zarumieniła.
    Deser wyciągamy! Podajemy na ciepło lub zimno!

Komentarze

Podobne przepisy