Crumble gruszkowe

4 (1 ocen)

  • Dla 2 osób

Idealny, rozgrzewający, bardzo prosty deser na chłodniejsze, jesienne popołudnie, Soczyste gruszki pod orzechowo - owsianą kruszonką.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 gruszki
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka brązowego cukru
    szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

    KRUSZONKA:

    1/2 szklanki* płatków owsianych
    garść orzechów włoskich
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej
    pół łyżeczki mielonego cynamonu
    2 łyżki brązowego cukru
    50 g masła

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Crumble gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę płatków owsianych i garść wyłuskanych orzechów wrzucić do blendera, zmiksować. Dodać pozostałe płatki, mąkę, cukier i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, wszystko rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
    Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny . Wymieszać z cukrem i zmieloną gałką muszkatołową. Gruszki ułożyć na dnie naczynia wysmarowanego masłem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować