Ciasto jabłkowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Delikatne ciasto które każdy bardzo chwali.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 niepełne szklanki mąki pszennej , 300g margaryny, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 żółtka, 2 jajka, szklanka cukru pudru,2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek, 2 galaretki agrestowe, cukier waniliowy, pól szklanki cukru kryształu.
    Masa orzechowa:
    250 g mielonych orzechów, szklanka mleka, 250g margaryny, cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru pudru.
    Dodatkowo: papier do pieczenia, polewa czekoladowa do dekoracji

Ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę posiekać z margaryną dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i piec osobno 25min w 180 stopniach.
    Masa jabłkowa :jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Podgrzać dodać galaretki z cukrem i cukrem waniliowym. Doprowadzić do wrzenia i odstawić.
    Masa orzechowa: orzechy zalać gorącym mlekiem z cukrem waniliowym. Margaryne zmiksować z cukrem pudrem dodać przestudzone orzechy i utrzec na gładką masę.
    Na jeden płat ciasta wylać masę jabłkową później masę orzechową i przykryc ciastem. Udekorować polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy