Ciasto z pieczarkami, fetą i kiełbasą na drożdżowym spodzie

0 (0 ocen)

wspaniały smak

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki,
    20 g świeżych drożdży,
    ok. 0,5 szkl. ciepłej wody,
    szczypta cukru i soli,
    2 łyzki oleju

    Nadzienie:
    15 dag pieczarek,
    2 łyżki masła
    kilka plasterków kiełbasy,
    2 plastry sera żółtego,
    mała kostka sera feta
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz

Ciasto z pieczarkami, fetą i kiełbasą na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wsypujemy do miski. W garnuszku łączymy drożdże z solą, cukrem i odrobiną ciepłej wody, aby się drożdże rozpuściły. Odstawiamy na 5 minut. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy olej i zioła prowansalskie, dodajemy resztę wody, zagniatamy ciasto, aż powstanie nam kula. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 25 min, w ciepłe miejsce.
  • 2. Nadzienie:
    pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym maśle,doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, układamy w tortownicy o średnicy 27 cm, smarujemy koncentratem, układamy pieczarki i kiełbasę. Ser feta kroimy w kostkę, a ser żółty na mniejsze kwadraciki, układamy na farszu. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy