Ciasto:
1 szkl. mąki,
20 g świeżych drożdży,
ok. 0,5 szkl. ciepłej wody,
szczypta cukru i soli,
2 łyzki oleju
Nadzienie:
15 dag pieczarek,
2 łyżki masła
kilka plasterków kiełbasy,
2 plastry sera żółtego,
mała kostka sera feta
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Ciasto z pieczarkami, fetą i kiełbasą na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski. W garnuszku łączymy drożdże z solą, cukrem i odrobiną ciepłej wody, aby się drożdże rozpuściły. Odstawiamy na 5 minut. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy olej i zioła prowansalskie, dodajemy resztę wody, zagniatamy ciasto, aż powstanie nam kula. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 25 min, w ciepłe miejsce.
2.Nadzienie:
pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym maśle,doprawiamy solą i pieprzem.
3.Ciasto rozwałkowujemy, układamy w tortownicy o średnicy 27 cm, smarujemy koncentratem, układamy pieczarki i kiełbasę. Ser feta kroimy w kostkę, a ser żółty na mniejsze kwadraciki, układamy na farszu. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach.
Komentarze