Sernik z przepisu mojej mamy. Koniecznie na drożdżowym spodzie z owocami, u mnie małe, lekko kwaskowe mirabelki) i oczywiście kratka. Na koniec posypane cukrem pudrem.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 20x25 cm
Składniki ciasto:
40 dag mąki
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 dag świeżych drożdży
¾ szklanki ciepłego mleka
1 całe jajko+1 żółtko
Sól do smaku
8 dag masła
Składniki masa serowa:
60 dag sera
10 dag masła
3 żółtka
4 białka
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 szklanka wypestkowanych mirabelek
Papier do pieczenia
Cukier puder do posypania ciasta
Sernik z mirabelką na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać połowę mleka, pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Na koniec dodać stopione masło, wyrobić elastyczne ciasto, ponownie odstawić by wyrosło(dobrze jest przykryć ściereczką).
Ser zmielić 2 razy. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Dodać pozostałe składniki, oprócz białek, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać.
Ciasto przenieść na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na kształt blachy(ja robię to przykrywając papierem do pieczenia).Wyłożyć z papierem do formy, wyrównać brzegi. Nadmiar ciasta odciąć na paski. Wylać ser, wyłożyć mirabelki. Ciasto na paski rozwałkować, pociąć radełkiem, ułożyć kratkę(można posmarować jajkiem). Piekarnik podgrzać, wstawić ciasto, piec w temp. 175 stopni 50 minut. Po upieczeniu przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze