Ciasto z karmelizowanymi bananami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Każdy zna smak ciasta bananowego. Ale dzięki karmelowi nabiera on cudownego posmaku. Nie spotkałam jeszcze osoby, która nie zapytała się o przepis. Naprawdę polecam.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 500 g bananów (ok. 3 sztuki)
    120 g cukru
    80 g masła
    50 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    230 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli

Ciasto z karmelizowanymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier z masłem rozpuścić na patelni, tak by powstał karmel. Ważne jest aby go nie mieszać, gdyż powstaną grudki. Gdy karmel będzie gotowy wyłączyć palnik i wrzucić pokrojone w plastry banany. Dobrze wymieszać.
    Ostudzić i rozgnieść widelcem.
  • 2. Osobno ubić jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Dodać rozgniecione banany i dobrze wymieszać.
  • 3. W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać to do masy bananowej i delikatnie wymieszać za pomocą widelca.

  • 4. Wysmarować blaszkę masłem, ja użyłam keksówkę. Delikatnie przelać masę.
    Piec w 170 stopniach przez 45-50 min. Ostudzić i podawać.

Porady

Ciasto można wykonać z bananów już czarnych, one wcale nie są złe. Ciasto idealnie komponuje się z sosem cynamonowym.

Komentarze

Podobne przepisy