Ciasto 'Pychotka'

0 (0 ocen)

  • 30 min

'Pychotka' w sam raz do kawy

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g margaryny
    1 łyżeczka amoniaku
    400g maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g cukru pudru
    4 jajka
    2 łyżki śmietany
    Jabłka:
    2kg jabłek
    cynamon
    cukier
    otarta skórka z limonki

Ciasto 'pychotka' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy a następnie odkładamy ciasto na bok.
  • 2. Jablka myjemy, obieramy i trzemy na tarce a następnie dodajemy cynamon, cukier i odstawiamy aż jabłka puszczą sok. Odlewamy go i dodajemy otartą skórkę z limonki. Mieszamy.
  • 3. Połową ciasta wykładamy nasmarowaną tłuszczem blaszkę i na wierzch wykładamy jabłka. Wałkujemy drugą połowę ciasta i układamy na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Porady

Ilość cynamonu i cukru zależy od własnego upodobania oraz słodkości jabłek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy