Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Chrupiące migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (na formę o wymiarach 25 x 25cm)
    250g miękkiego masła
    150g drobnego cukru
    3 jajka
    200g mąki pszennej
    100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2
    łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego
    skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny
    około 500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny)

    kruszonka:
    50 masła
    45g cukru
    100g płatków owsianych
    kilka kropli aromatu waniliowego

Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka kontynuując miksowanie. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i migdałami. Po łyżce dodajemy do misy miksera. Na końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) i miksujemy dokładnie do połączenia składników.
    Płatki owsiane mielimy na mąkę. Łączymy z masłem, cukrem i olejkiem waniliowy. Ugniatamy na kruszonkę.
    Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy. Na ciście układamy owoce świeże, mrożone lub z kompotu a na owocach kruszymy warstwę kruszonki.
    Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy